içinde

Ekonomik Sürüş Yolları: Daha Az Yakıt Tüketimi

Ekonomik Sürüş Yolları: Daha Az Yakıt Tüketimi

Araçların yakıt tüketimi gün geçtikçe daha çok önem arz ediyor. Toplu taşıma ve bireysel kullanımdaki araçların yakıt tüketiminin fazla olması ekonomik anlamda kullanıcıları yoruyor. Toplu taşımada yüksek yakıt tüketimi yüksek bilet fiyatı olarak karşımıza çıkıyor. Bireysel kullanımda ise giderimizi artırıyor. Ayrıca yüksek yakıt tüketimi çevreyi daha fazla ve gereksiz şekilde kirletmeye sebep oluyor. Güvenli sürüş yöntemleriyle ve birkaç dikkat edilen husus sayesinde daha ekonomik sürüş mümkün oluyor. Ufak değişimler yaparak tasarruf sağlayabilirsiniz.

Yol Güzergahını Ezberlemek

İlk olarak sürekli git gel yaptığınız bir yolda rotanızı hesaplayarak ışıkları ve yavaşlamanız hızlanmanız gereken yerleri daha öncede takip ederek akıcı bir sürüş sağlayabilirsiniz.

Aracı Düzenli Bakıma Götürmek

Düzenli bakımı yaptırılan araçlar daha az yakıt tüketimi sağlar. Eskiyen motor yağı, hava filtreleri tüketimi arttıracaktır. Kirli filtreler tüketiminizi %10 seviyesine kadar arttırır.

Fazla Ağırlıklardan Kurtulmak

Aracınızda kullanmadığınız gereksiz tüm ağırlıklardan kurtulun. Taşıdığınız ekstra her ağırlık yakıt tüketimini doğrudan etkiler.

Motoru Kapalı Konuma Getirmek

Kimi zaman birisini beklerken veya bekleme esnasında beklerken motorumuz çalışır durumdadır. Hareket etmeyen durumda aracın çalışması tüketimi arttıracaktır. Uzun sürecek beklemelerinizde aracınızın motorunu durdurabilirsiniz.

Akıcı ve Sakin Sürüş

Sürüş alışkanlıklarınızı değiştirmek tüketimi bir hayli değiştirecektir. Özellikle kalkışlarda sakin bir kullanım yapmak, ani hızlanmalardan ve yavaşlamalardan kaçınınız. Yüksek vites düşük devirde gitmek aracın sarfiyatını %30 civarında düşürür.

Klima ve Elektronik Sistemler

Aracınızda bulunan klima sistemleri ve elektronik sistemler tüketimi arttırır. Klima sistemi motora ekstra bir yük sağlayarak tüketiminizi arttıracaktır. Şehir içi kullanımda %40 civarında tüketiminiz artar. Gerek olmadıkça bu sistemleri kullanmayınız. Camlarınız açıkken seyir etmeyiniz.

Planlı Yolculuk

Mevcut trafik durumunu göze alarak yolculuğunuzu planlayın. Bu şekilde planlanmış ve daha seyrek trafikteki yolculuklarınızda tüketiminiz azalır.

Yüksek Hızlardan Uzak Durun

Hız Sabitleme ve Yol Bilgisayarı Kullanımı
Hız Sabitleyici

Yol bilgisayarından anlık ve ortalama tüketiminizi kontrol etmek ise tüketimi kontrol altında tutmanıza yarar. Böylece sabit hızda gitmek aracın yakıt tüketimini minimum seviyede tutacaktır.

Doğru Lastik Basıncı

Sürtünmeyi arttıran ve tüketimi direkt olarak etkileyen en önemli unsurlardan birisidir. Yanlış kullandığınız 0.5 bar düşük hava basıncı bile tüketimde %3 civarında artış sağlayacaktır. Bu yüzden lastiklerinizi düzenli olarak ve yakıt aldıkça kontrol etmelisiniz. Ek olarak fazla hava basıncı yerle olan teması azaltacağından tüketimi düşürecektir. Sonuç olarak sürüş güvenliğinizi tehlikeye atacağını unutmayınız.

Doğru Yağ ve Yakıt Kullanımı

Bazı markalar yakıt tüketimini azaltacak teknolojiler kullanmaktadır. Markadan markaya aracınızın yakıt tüketimi değişebilmektedir. Ayrıca markanızın önerdiği yağı kullanmakta bu sarfiyata etki eden bir unsurdur.

Rölantide Beklemeyin

Arabanızı ilk çalıştırdığınızda ister kış aylarında olsun ister yaz aylarında aracınızı ısıtma maksatlı çok fazla bekleme yapmayın. Rölantide beklemeniz hem motorunuzun daha geç ısınmasına sebep olur hem de soğuk çalışan motor daha çabuk aşınır. Biraz yağlama sağlandıktan sonra araçla harekete geçip düşük devirlerde seyredin böylece yakıt tüketiminize büyük katkı sağlar.

Bonus Kazançlarınız
  • Aracınızın mekanik parça ömürlerinde uzama,
  • Lastik kullanımında ömründe %25 artma,
  • Düzenli, güvenli sürüş şekli ortalama olarak kaza oranınızı azaltır.
  • Hızınızı 10 km/h düşürdüğünüzde, her 500 kilometrede CO2 emisyonları %13 seviyesinde azalır.
Kaynakça

https://www.citroen.com.tr

https://www.shell.com.tr

https://ilerisurustekniklerikursu.com/

https://www.hepsiburada.com

Ne düşünüyorsun?

Yazar

Elektronik Ev Eşyalarında Enerji Sınıfı Etiketi

Roma İmparatorluğunda İnsanlar Sık Sık Göç Ediyordu